De Draak Koffies

Koffie en Meer

Coffee Campus Brasil dag 2

Een stevig gevulde dag. Opstaan en ontbijten om 7u. Om half 9 vertrokken we aan een razende snelheid (dat zit in de genen van zuiderse chauffeurs) richting het hoofdkantoor van O'Coffee. We kregen uitleg over het ontstaan van de plantage die nu jaarlijks 35000 zakken van 60kg produceert. Ongeveer 60% daarvan is specialty koffie, de overige 40% gaat naar strikt commerciële branderijen die niet met cup quality bezig zijn.
O'Coffee heeft ook een eigen merk van gebrande koffie, namelijk Octavio Café.
Na deze presentatie vertrokken we richting de plantages. Het oogstseizoen viel dit jaar iets vroeger waardoor dit jammer genoeg reeds achter de rug was. Wat wel een grote meevaller was, is dat er verschillende planten in bloei stonden. Dit is slechts enkele dagen per jaar het geval.


De plantdeskundige van O'Coffee, Severin, legde ons van alles uit over het planten, irrigeren, bemesten, snoeien en oogsten. We bezochten de computergestuurde irrigatiekamer met aangrenzend meer. Van daaruit kunnen 4 miljoen planten door één man van water en meststof voorzien worden. Aansluitend was er een lunch op de plantage, in één van de vele bebouwingen die links en rechts opduiken op dit immense terrein.

Na de lunch was er een eerste theoretische les over groene koffie door Andrea, de barista onder de lesgevers. We leerden er ook over defecten in koffie, gevolgd door een cupping met 4 verschillende koffies. Er was één Conillon (uit de caniphora familie) en éénzelfde arabica die natuurlijk gedroogd, gewassen en half gewassen was. De Conillon was heel rubberachtig van smaak. Bij de arabica was het smaakverschil heel interessant, gezien het over éénzelfde boon ging.
Latte art was onze volgende workshop. Met 21 personen aan 2 halfautomaten was een beetje aanschuiven, maar desalniettemin interessant. Het lijkt super simpel, maar niet als je het zelf doet.
Dan vertrokken we alweer aan formule 1 snelheid richting een dorpskerk, waar we de mis meemaakten. Mijn godsvrucht is redelijk beperkt, dus volgende zondag ga ik een smoesje verzinnen.

Tot morgen,

Groetjes,

Pieter

Geplaatst door Lies
Labels: Inspirerende Bonen  Fantastische Bonen  De Branderij