De Draak Koffies

Koffie en Meer

'Coffee Campus' dag 4 & 5

Gisteren een reisdag gehad, 8 uren rijden van Pedregulho naar Piraju met het busje. 's Avonds werden we ontvangen op het Capricornio hoofdkantoor in Piraju voor een officiële ontmoeting met lokale pers. Capricornio is een coöperatieve die boeren helpt productie en kwaliteit te verhogen en exporteert koffie wereldwijd. De mensen van Fazenda da Esperanca waren er ook bij, zij zijn onze gastheren wat het logement betreft. Er verblijven een 20-tal personen die afkicken van drugs of alcohol en daar een 24-uur begeleiding krijgen. Een super initiatief in een land waar drugverkoop een grote impact heeft op de maatschappij. De invalshoek is tamelijk religieus, aan de hulp hangt ook een vleugje bekeringsdrang.
Edgard, de CEO van Capricornio Coffee legde ons de Braziliaanse koffiegeschiedenis uit. In 1726 werden de eerste struiken aangeplant. Hoewel Brazilië de grootste koffieproductie ter wereld heeft (jaarlijks 43,2 miljoen zakken, de totale wereldproductie bedraagt 143,4 miljoen zakken), duurde het tot 1989(!) eer het de kans kreeg haar diversiteit en kwaliteit te ontplooien en aan de rest van de wereld te tonen. Dit door de afschaffing van het IBC (Brazilian Coffee Institute), die de producenten niet toeliet zelf te exporteren. Alle koffie werd in Santos of Rio geblend en dan verscheept. Het haalde dus niets uit kwaliteit na te streven, de prijs was dezelfde en je product werd sowieso vermengd met de rest.
In 1991 waren er al meer dan 300000 koffiefarms (1/3 meer), die ook gewassen koffie mochten exporteren. Ondertussen ontstond het ABIC label, een aanduiding op de zak die het aroma, de boonsoort(en) en roasting weergeeft. Het ABIC doet voortdurend steekproeven om te vermijden dat de geloofwaardigheid van het label uitgehold wordt.

Na lunchtijd (zoals altijd heerlijk eten) een herhalingsles over groene koffie, processing methoden en defecten. We hebben een staal geanalyseerd die een lokale boer opgestuurd heeft, en ik had een beetje medelijden met die man.

 

 

Geplaatst door Lies
Labels: Inspirerende Bonen  Fantastische Bonen  De Branderij