De Draak Koffies

Koffie en Meer

Indonesiƫ Torajah Kalosi

Indonesië was het eerste land buiten Arabië en Ethiopië waar op grote schaal koffie gecultiveerd werd, aanvankelijk door de Nederlandse koloniale regering op Celebes, het huidige Sulawesi.

De belangrijkste regio voor Arabica productie is in het bergachtige gebied van Tana Torajah gelegen op de centrale hooglanden van Zuid-Sulawesi.

De hoofdstad van dit gebied is Kalosi, tevens een naam die gebruikt wordt voor een zeer goede kwaliteitskoffie. Zoals vele eilanden van Indonesië is Sulawesi geologisch oud, ouder zelfs dan 100 miljoen jaren. Deze lange geschiedenis heeft geleid tot een zeer ijzerhoudende bodembedekking die mede het koffiearoma bepaalt.

Koffies afkomstig uit Sulawesi zijn zuiver in de tas, ze zijn vol en met een explosieve kruidige smaak en een lage maar sprankelende aciditeit.

Het merendeel van de oogst wordt geproduceerd door kleine boeren. Slechts 5% is afkomstig van 7 grote plantages.

De bevolking van Tana Torajah houdt nog oude en complexe rituelen in verband met de dood en het leven na de dood in stand. Dit respect voor traditie vinden we ook terug in de manier waarop de koffie wordt bewerkt.

De kleine en middelgrote boeren halen manueel de defecten uit de koffie. Ze gebruiken bovendien een uniek proces om de koffie te bewerken nl de ‘Giling Basah’. Bij deze techniek halen de boeren mechanisch met traditionele pulpmachines genaamd Luwak, de buitenste pel van de koffiebes. De koffiebonen, nog met vruchtvlees omhuld, worden 1 dag opgeslagen. Vervolgens wordt het vruchtvlees van de boon gewassen om tenslotte half gedroogd te worden ontvliesd. Dit proces vermindert de aciditeit en verhoogt de body wat resulteert in het klassieke Indonesische smaakprofiel.

Geplaatst door Lies
Labels: Inspirerende Bonen  Fantastische Bonen  Koffienieuws  De Branderij