De Draak Koffies

Koffie en Meer

Papua-Nieuw-Guinea Sigri A

 

Papua Nieuw Guinea beslaat de Oostelijke helft van het eiland Papua en grenst aan de Indonesische provincie Irian, gelegen op de Westelijke helft.

Papoea Nieuw Guinea wordt gekenmerkt door zijn grote diversiteit: er zijn maar liefst 823 talen, de fauna en flora zijn uniek op de wereld en er zijn ongeveer duizend verschillende etnische groepen met elk een eigen stijl en klederdracht. Dit land, met Port Moresby als hoofdstad en ongeveer vijftien maal groter dan België, leeft voornamelijk van de export van zijn vele natuurlijke grondstoffen zoals ertsen, vis, hout en gewassen zoals cacao, thee, rubber, suiker, kokosnoot en natuurlijk ook koffie. Koffie is er na palmolie het tweede belangrijkste landbouwexportproduct. 2,5 miljoen mensen leven ervan.

De hooglanden van Papua Nieuw Guinea hebben een vulkanische ondergrond en zijn beplant met verschillende koffiesoorten, de meesten biologisch.

Het zijn,  anders dan andere Indonesische of Zuid-Oost Aziatische, bijna allemaal gewassen koffies. Dat verklaart hun heldere smaakprofiel met een fijne aciditeit.

Naast zeer kleinschalige koffietuinen, zijn er grotere plantages met hun eigen uitrusting voor de behandeling na de pluk. Daardoor zijn ze in staat de kwaliteit van de productie volledig onder eigen controle te nemen. De Sigri-plantage, opgericht in de jaren ’50, is waarschijnlijk de meest efficiënte en best georganiseerde van allemaal. Het zorgzame behandelingsproces van de koffie vinden we terug in de kop: Sigri is een wereldwijde referentie geworden voor heldere, zuivere, met grote zorg behandelde koffie. De plantage ligt in de provincie Western Highlands, in de Waghi-vallei op 1585m boven de zeespiegel en behelst een totaal van 1123ha. Daarenboven beheert Sigri ook 413 ha “projectkoffies” die eigendom zijn van boeren uit de omgeving. Zo kunnen ook zij gebruik maken van de infrastructuur.

Sigrikoffie heeft een interessant, droog, licht rokerig boeket van bijenwas en honingraat, licht gekarameliseerde suikers en zachte melkchocolade tonen.

De zuurtegraad is mooi geïntegreerd.

Bij lichte branding is het aroma sterk geparfumeerd, licht kruidig en bloemig, doordrongen van honing. Men vindt het wilde, kruidige van de Indonesische koffies terug, maar dan veel verfijnder, eigen aan gewassen koffies.

Bij medium branding komt het aroma van honing nog meer naar boven. Dit gaat over in meer agressieve, bitterzoete tonen bij donkere branding. 

Geplaatst door Lies
Labels: Koffienieuws  De Branderij