Over ons

... En de rest is geschiedenis

Op de zware grondvesten van het inmiddels verdwenen klooster van de Rijke Klaren bouwt deze Gentse koffiebranderij zijn eigen ambachtelijke traditie verder uit. Sedert de oorsprong in 1864 staan wij garant voor uitmuntende koffie. Al meer dan 150 jaar selecteren wij koffiebonen afkomstig van de edelste plantages ter wereld. Uit die grand-cru’s kiezen we ons assortiment originekoffies en stellen wij onze eigen mengelingen samen die we op artisanale wijze roosteren. Ons streefdoel is dan ook niets minder dan de creatie van de perfecte kop koffie.

Tien jaar geleden zijn we ons ook beginnen toeleggen op thee, een logisch gevolg op onze passie voor koffie. Samen met de kennis die we verder blijven ontwikkelen, groeit onze geboeidheid voor dit product nog steeds. We zijn blij dit kwaliteitsassortiment me u te kunnen delen. 

Koffie Ambacht

Ambacht

Koffiebranden is een nauwkeurig samenspel van tijd en temperatuur waarbij zich meer dan 800 stoffen ontwikkelen die het smaak- en geurkarakter bepalen. Het roosteren gebeurt bij een temperatuur tussen 210°C en 225°C, zo worden de aanwezige suikers gekarameliseerd.

 

Smaken verschillen, ook in de koffiewereld! 

Bepaalde hoge kwaliteitskoffies hebben voldoende aroma en body in zich dat ze op zichzelf kunnen staan: de originekoffies. Maar vaak worden koffiebonen van verschillende oorsprongen vermengd.


We mengen deze koffies volgens oude recepturen. Hierdoor ontstaan blends met een eigen en origineel aroma en smaakprofiel. Het behoort tot de ambacht van de koffiebrander om een constante kwaliteit en eigen karakter te garanderen. Koffiesoorten kunnnen verschillen van land tot land of zelf van streek tot streek. Ook kunnen de verschillende koffieoogsten van dezelfde plantages kwaliteitsverschillen vertonen. Daarom moet de koffiebrander steeds alert blijven voor de kwaliteit van de koffies.

Magazijn

Ervaring

Al sinds 1864 zijn we bij Koffies De Draak geboeid door alles wat met koffie, thee en toebehoren te maken heeft. Wij zijn dan ook oprecht fier om met deze edele producten te mogen werken. De zoektocht naar de lekkerste koffie- en theesoorten, werken in een omgeving van kwaliteit en ambacht aan producten waar mensen naar verlangen en van genieten: daar is Koffies De Draak op gebrand!

Een koffiebrander is zowel kunstenaar als wetenschapper. Tijdens het branden zetten de bonen uit en veranderen ze van kleur. Als de bonen onvoldoende gebrand zijn, bekom je een kleurloos aftreksel met een scherpe smaak. Als ze te lang gebrand zijn, wordt de koffie bitter, hard en onaangenaam. Samen met de kwaliteit van de grondstoffen staat het roosterprofiel garant voor een stabiele en hoge kwaliteit.

 

De draak, symbool van Gent

De vergulde draak, die volgens de legende ooit het voorsteven van het schip van de Noorse kruisvaarder Sigrid Magnusson sierde, kwam als oorlogsbuit in Gent binnen. In 1382 werd hij op het Belfort geplaatst, als symbool voor de vrijheid van de stad.

handen in koffie

Onze missie

Wij streven naar authenticiteit, zuiverheid, eenvoud en kwaliteit.

Koffies De Draak zoekt naar de beste koffie- en theesoorten ter wereld, die op eerlijke wijze geproduceerd worden met respect voor de mens en de natuur. Ze worden met de grootste zorg geselecteerd en in alle stadia van het productieproces op artisanale wijze verwerkt, zonder toevoeging van onnatuurlijke additieven.

Wij streven ernaar een referentie te zijn op het vlak van kennis rond koffie en thee. Onze jarenlang opgebouwde ervaring delen we dan ook graag met onze klanten. Zo geven we eenieder de kans deze producten goed te leren kennen en een juiste aankoopbeslissing te nemen.

Mens en milieu

Binnen onze economische activiteit geven we ruimte aan sociaal en cultureel engagement in de vorm van het verstrekken van informatie en het verlenen van financiële en praktische ondersteuning aan diverse individuele projecten.

Onze zorg voor gezondheid en milieu wordt vertaald in onze aandacht voor ecologisch verantwoorde teelt en in onze productie en distributie volgens de HACCP norm.

Om deze doelen te bereiken investeren wij in onderzoek, opleiding en vorming, netwerking en een kwaliteitsvolle infrastructuur.

Zo proberen wij een zinvolle dimensie aan ons bedrijf te geven binnen een economisch kader.