Over ons

... En de rest is geschiedenis

Op de zware grondvesten van het inmiddels verdwenen klooster van de Rijke Klaren bouwt deze Gentse koffiebranderij zijn eigen ambachtelijke traditie verder uit. Sedert de oorsprong in 1864 staan wij garant voor uitmuntende koffie. Al meer dan 100 jaar selecteren wij koffiebonen afkomstig van de edelste plantages doorheen de wereld. Uit die grand-cru’s kiezen we ons assortiment origine koffies en stellen wij onze eigen specifieke mengelingen samen die vervolgens op artisanale wijze worden geroosterd. Ons streefdoel is dan ook niet eenvoudig: de creatie van de perfecte kop koffie.

Tien jaar geleden zijn we ons ook beginnen toeleggen op thee, een logisch gevolg op onze passie voor koffie. Intussen hebben we een uniek kwaliteitsassortiment weten op te bouwen. Samen met de kennis die we verder ontwikkelen, groeit nog steeds onze geboeidheid voor dit buitengewoon interessante product. Ook hier zijn we blij dit met u te mogen delen. 

Koffie Ambacht

Ambacht

Koffiebranden is een nauwkeurig samenspel van tijd en temperatuur waarbij zich stoffen (meer dan 800!) ontwikkelen die het smaak- en geurkarakter bepalen. Het branden of roosteren gebeurt bij een temperatuur tussen 210°C en 225°C, de aanwezige suikers worden gekarameliseerd. De gebrande koffie wordt op een zeef gestort waarbij koude lucht het proces van branden vrij abrupt doet stoppen.

 

Smaken verschillen ook in de koffiewereld! 

Bepaalde hoge kwaliteitskoffies hebben voldoende aroma en body in zich dat ze op zichzelf kunnen staan: de origine koffies. Koffiebonen van verschillende oorsprongen worden om tal van redenen vermengd.


Het behoort tot de kunst/ambacht van de koffiebrander om de koffiesoorten te mengen (blenden) zodat er een constante kwaliteit gegarandeerd wordt en om een eigen karakter te geven aan zijn koffie.
De koffiebrander moet steeds weer alert zijn op de kwaliteit van de koffies, dezelfde koffiesoorten kunnnen verschillen van land tot land of zelf van streek tot streek. Ook kunnen de verschillende koffieoogsten van dezelfde plantages kwaliteitsverschillen vertonen.

Magazijn

ERVARING

Al sinds 1864 zijn we bij Koffies De Draak geboeid door alles wat met koffie, thee en toebehoren te maken heeft. Wij zijn dan ook oprecht fier om met deze edele producten mogen werken. De zoektocht naar de lekkerste koffie- en theesoorten, het werken in een omgeving van productie, geur en ambacht, het werken aan producten waar mensen naar verlangen en van genieten daar is Koffies De Draak op gebrand!

Elke bonenvariëteit vereist een andere graad van branden om de individuele eigenschappen uit te laten komen. De graad van branden hangt ook af van hoe de koffie gebruikt wordt.
Een koffiebrander is zowel kunstenaar als wetenschapper en kan de kwaliteit en gelijkmatigheid garanderen. Tijdens het branden zetten de bonen uit en veranderen van kleur. Als de bonen onvoldoende gebrand zijn, bekom je een kleurloos aftreksel met een scherpe smaak. Indien de bonen te lang gebrand zijn, wordt de koffie bitter, hard en onaangenaam.

 

DE DRAAK, SYMBOOL VAN VRIJHEID EN MACHT

Volgens de legende sierde de vergulde draak de voorsteven van het schip waarmee de Noorse koning Sigrid Magnusson in 1111 op kruistocht voer. Hij schonk het beeld aan de keizer van Constantinopel (het huidige Istanboel) om het op de koepel van de Aya Sophia te plaatsen. Een kleine honderd jaar later liet de Vlaamse graaf Boudewijn IX het pronkstuk overbrengen naar onze gewesten waar de Noorse draak uiteindelijk in handen viel van de Bruggelingen. Na de slag op het Beverhoutsveld in 1382 haalden de Gentenaars de draak als oorlogsbuit binnen en plaatsten die op het Belfort. Het Belfort was de plaats waar de gemeentelijke charters bewaard werden. De draak moest deze beschermen en stond tevens symbool voor de vrijheid en de macht van de stad.

handen in koffie

ONZE MISSIE

Velen onder ons zijn op zoek naar een betrouwbare houvast in wat we zouden kunnen noemen de cacaphonie van producten en productinformatie die we dagelijks voorgeschoteld krijgen. Door de kleinhandel, het internet, kranten- en tijdschriftenartikels, televisieuitzendingen of publiciteitsspots worden, vaak tegenstrijdige, kwaliteiten, beweringen, publiciteit en institutionele aanbevelingen tot een verwarrende en onbegrijpelijke pot pourri vermengd.

Wij streven naar authenticiteit, zuiverheid, eenvoud en duidelijkheid.

Koffies De Draak zoekt naar de beste koffie- en theesoorten ter wereld,die geproduceerd worden op een eerlijke  wijze met respect voor de mens en de natuur in alle stadia van het productieproces en die met de grootste zorg op een artisanale wijze worden verwerkt, zonder toevoeging van gelijk welke onnatuurlijke additieven.

Wij willen een referentie zijn op het vlak van kennis van de wetenschap rond koffie en thee in de breedste zin van het woord en die kennis belangeloos delen met eenieder die hiervoor oprechte interesse heeft, om zo onze klanten individueel de kans te geven deze producten goed te leren kennen om een juiste aankoopbeslissing te kunnen nemen.

Binnen onze economische activiteit geven we ruimte aan sociaal en cultureel engagement in de vorm van het verstrekken van informatie en het verlenen van financiële en practische ondersteuning aan diverse individuele projecten.

Onze zorg voor gezondheid en milieu wordt vertaald in onze aandacht voor ecologisch verantwoorde teelt en in onze productie en distributie volgens de HACCP norm.

Om deze doelen te bereiken investeren wij in onderzoek, opleiding en vorming, netwerking en een kwaliteitsvolle infrastructuur.

Zo proberen wij een zinvolle dimensie aan ons bedrijf te geven binnen een economisch kader.